Voeding

Home / Voeding
Voeding

Voeding 

In de media komen verschillende voedingstheorieën naar voren. Daardoor zien we af en toe door de bomen het bos niet meer. De 5 elementen voedingsleer is voor mij een levenswijsheid en is gebaseerd op de traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is vervolgens aangepast aan ons klimaat, de westerse hectiek en aangevuld met actuele kennis. Deze voedingsleer zorgt voor meer energie en balans waardoor klachten kunnen verminderen en/of zelfs verdwijnen, zonder medicijnen.

De 5 elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element staat in verbinding met één van de vijf organen. Dit zijn lever, hart, milt, longen en nieren. Bij elk van deze elementen past een eigen smaak, kleur, emotie en klimaat.

Maatwerk

Vanuit de 5 elementen voedingsleer wordt er gekeken naar je gezondheid en algehele conditie. Elk persoon is uniek en daarom is maatwerk het advies voor de juiste voeding. In de traditionele Chinese Geneeskunde wordt er onderscheid gemaakt in voeding op het gebied van koud, verfrissend, neutraal, verwarmend en heet.

Voedsel dat bijvoorbeeld veel (tropische) zon nodig heeft om te groeien, werkt altijd verkoelend. Een sinaasappel is dus sterk afkoelend. Heb je het snel koud of heb je weinig energie? Dan is het eten van een sinaasappel niet aan te raden. Neutraal voedsel zoals verse groenten is altijd goed om te eten. Een kleine aanpassing in de eetgewoonte leidt vaak al tot een energieker en vitaler gevoel. Lichamelijke klachten kunnen verminderen of soms geheel verdwijnen. Bij de meeste personen vermindert ook het vetgehalte waardoor het lichaamsgewicht afneemt. Kortom, je voelt je beter.

Hoe voel ik me en waar ga ik mezelf mee voeden? Stel jezelf die vraag. Dat is het belangrijkste, luisteren naar je lichaam. Benieuwd naar meer informatie over voeding volgens de 5 elementen? Af en toe plaats ik meer informatie op mijn blog over Bewegen naar Bewust Zijn en Do-In/Yin Yoga.

 

Bewegen naar Bewust Zijn

Marja van Die