Voeden van het Aarde-element/milt en maag

Home / BLOG / Voeden van het Aarde-element/milt en maag

 

De vijf elementen theorie is een concept dat ontwikkelt is door middel van observatie van de natuur. De natuur beweegt in een cyclisch proces, dat zien we terug in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens.

Alle levende wezens worden beïnvloed door de seizoenen. Naast de 5 jaargetijden (lente, zomer, nazomer, herfst en winter) kent de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) ook andere ritmen die de natuur volgt. Daaruit is het systeem van de vijf elementen ontstaan.

Hout, vuur, aarde, metaal (lucht) en water. Elk element is onder andere verbonden met een bepaald seizoen, orgaansysteem, emotie, kleur en smaak. De elementen zijn de bouwstenen voor alles wat er is.

Het element aarde met het seizoen nazomer.

De nazomer zit tussen zomer en winter in. De beweging van de energie is naar het midden gericht. Je ziet dit terug in de buitenwereld: het is windstil, geen blad beweegt, het lijkt werkelijk of de aarde even stil staat. De natuur neemt afscheid van de (naar buiten gerichte – Yang) zomer en bereidt zich voor op de (naar binnen gericht – Yin) winter. Wij als mens, doen er goed aan om mee te bewegen en de richting van de natuur te volgen.

Het Aarde-element wat verbonden is met de nazomer, heeft alles te maken met voeding. Net als in de natuur is het Aarde-element belast met het verzamelen, verwerken en vervoeren van voeding.
Aarde is verantwoordelijk voor de productie van 60% van je energie! En alle organen zijn dus afhankelijk van het goed functioneren van het Aarde-element.
Wil je meer energie? Aarde-energie draait om voeding, dus veel tips gaan over eten en drinken. Het is hierbij niet alleen van belang wat je eet, maar ook hoe je eet.

Tip 1: Niet koud, niet rauw

Je maag is te vergelijken met een pan soep. Voordat Milt er energie uit kan halen, moet alles in die pan op een bepaalde temperatuur en helemaal gaar zijn. Onder de pan brandt een vuurtje en dat vuurtje is jouw energie. In de ideale situatie staat de soep lekker te pruttelen. Het vuurtje brandt spaarzaam en de soep is constant zo’n 37,5 graden.
Wat gebeurt er als je plots een halve liter koude yoghurt bij de soep gooit? De soep koelt enorm af. Je zult het vuur hoger moeten zetten om hem weer op de normale temperatuur te krijgen.
Alles wat de soep doet afkoelen kost je vitale energie! Dus alles op lichaamstemperatuur of minimaal op kamertemperatuur eten en drinken.

Weinig energie? Pak het Aarde-element aan, want als Aarde element goed functioneert, heb je 60% van je energie veilig gesteld.

Tip 2: geen suiker en minder zuivel
Als Maag zijn werk heeft gedaan, neemt Milt het over. Milt zorgt voor omzetting naar voedingsenergie, waarvan de andere organen gebruik kunnen maken.

Aantal voedingsmiddelen verzwakt Milt:

Zoet: zoet is de smaak die bij Aarde hoort en een beetje zoet doet goed (rijst en granen). Maar suiker is ook schadelijk voor Aarde en met name voor Milt. -> Is je Aarde-element verzwakt (minder energie): minder koolhydraten en met name minder graanproducten

Koemelkprodukten: zijn dampvormend en Milt is hier gevoelig voor -> Is je Aarde-element verzwakt (minder energie): minder zuivelprodukten

Tip 3: besteed aandacht aan hoe je eet, zodat Milt zijn werk goed kan doen en je eten goed kan worden omgezet naar energie:

  •  Geniet van het eten
  •  Neem de tijd om te eten, ga ervoor zitten
  •  Kauw je eten goed: je maag heeft geen tanden -> wordt het makkelijker opgenomen in de ‘soep’ en wordt het beter vermengd met de spijsverteringsorganen in de mond
  •  Drink niet tijdens het eten -> koelt de soep af! Evt. bouillon of thee kan wel
  •  Eet alleen als je echt honger hebt, onderscheid tussen maaghonger en mondhonger
  •  Eet tot je 70% vol zit: het lichaam krijgt pas na 15 minuten een verzadigingssignaal van de hersenen. Eet dus niet teveel, eet langzaam en neem af en toe pauze
  •  Wacht niet te lang met eten: hongergevoel verzwakt je. Regelmatig eten anders: energie neemt af en hongerbuien
  • Geen ruzie of negatieve gedachten tijdens het eten: kan je niet veel energie uit het voedsel opnemen.
  •  Eet niet terwijl je werkt, vergadert, leest of TV kijkt. Geef je lichaam alle rust om het voedsel te verteren en te verwerken tot energie -> powernapje na het eten is ook zeker aan te raden

Beste verdeling van voedsel voor het Aarde-element
• Stevig ontbijt       – ontbijt als een keizer
• Tussendoortje
• Stevige lunch        – lunch als een koning
• Tussendoortje
• Bescheiden diner – dineer als een zwerver