tips om te aarden

Home / BLOG / tips om te aarden

Wat een geweldige zomer hebben we gehad.Wat hebben we kunnen genieten van deze meest Yange energie. Langzaam gaan we weer wat meer Yin creëren en maak de natuur plaats voor de nazomer/najaar

Aarde-energie heerst over de nazomer.

De nazomer loopt van half augustus tot achter in september. De nazomer is de overgang van de volle Yang van de zomer naar meer Yin.

Voel je ook aan je lijf dat je wat meer rust nodig hebt?

Volgens de energie van het seizoen (nazomer/najaar-Aarde element) is het weer tijd om een pasje op de plaats te doen. Om na die enorme piek van de vroege zomer (Yang-energie) om weer wat rust (Yin-energie) toe te laten. Daarom moeten wij onze  activiteiten ook aanpassen en meer Yin worden. Meer Yin worden is meer rust nemen, stilte tijd nemen en je meer verbinden met de kalme, ontvangende vrouwelijke natuur.

Bewegen we niet mee met de flow/energie van moeder natuur dan is de kans groter dat het exces aan Yange energie ons opbrandt. Hierdoor zijn we vatbaar voor terugkerende en langdurige verkoudheden en griep in het najaar.

Wat kan je zelf doen om mee te bewegen met deze energie?

Tips om je aarde element te versterken:

 • reflecteren

De energie van het Aarde element heeft een naar binnen kerende beweging. Het is dus tijd voor wat reflectie. Wat heeft het afgelopen half jaar jou gebracht? Wat wil je absoluut niet meer? Wat heb je eigenlijk veel te weinig gedaan? Als je fris en fruitig het najaar en de winter in wilt gaan is het tijd om eens naar binnen te kijken.

 • voor jezelf zorgen

Aarde energie gaat om voeden en zorgen. Dat betekent dat je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt. Zorg dat je eigen kopje gevuld is en blijft voordat je je zorg weg geeft aan een ander.

 • je zorgen maken

Als je Aarde-energie niet zo sterk is dan zorg je vaak beter voor de anderen dan voor jezelf en heb je ook de neiging om je veel zorgen te maken. Om anderen of om jezelf.

 • rust

Een pas op de plaats. Neem een voetenbad met magnesium, luister naar rustige muziek of geniet van een power-nap. Tijd om bij te tanken.

 • aarden

Ben je druk in je hoofd dan is het belangrijk om te aarden, gronden en geconcentreerd zijn. Je kunt aardingsoefeningen doen. Hierbij wat oefeningen

 1. ga met aandacht naar je tenen, voel je tenen, beweeg je tenen
 2. kom met een inademing op je tenen staan en laat je vallen bij de uitademing op je hakken
 3. loop op de buiten zijkanten van je voeten
 4. loop op de binnen zijkanten van je voeten
 5. loop heel bewust, wikkel je voet af
 6. rol met een massagebal/tennisbal onder je voetzool heen en weer
 7. vanuit de Jin Shin Juytsu staat de duim voor het zorgen maken. Omvat met een ontspannen vuist je duim van je andere hand. Hou je duim minimaal 3 minuten vast en wissel van duim.
 • pas je voeding aan

Wanneer het warm weer is hebben we de neiging om veel koud te eten en te drinken en veel salades te eten. Dit werkt sterk afkoelend op je midden op je Aarde-energie. Wil je goed voor je Aarde-energie zorgen breng dan langzaam de warmte weer in je voeding terug. Drink warm water of thee in plaats van een ijskoude ice-tea en neem een heerlijk soepje in plaats van komkommer en die rauwe tomaat. Vermijden van zoveel mogelijk suiker en zuivel is gewenst. Je energie zal je dankbaar zijn!